Slakkendag

Op een respectvolle manier spelen met planten en dieren. Dat is wat wij bij kinderopvang Quinzokids graag doen. Samen ontdekken. Neem bijvoorbeeld de slakken in onze tuin. Hoe bewegen die eigenlijk? Dat gaan we uitzoeken met elkaar. 

quinzokids slak 1Rond een uur of tien toen het nog niet zo warm was zijn we met de dagopvang de tuin ingetrokken. Zoekend onder alle plantjes kwamen we veel beestjes tegen zoals pissebedden en mieren. Allemaal zeer interessant maar die hebben we laten lopen. We waren op zoek naar slakken met een huisje. Al snel zijn er een paar gevonden en voor we het wisten hadden we er wel tien. 

Van te voren had de meester een mooi tijdelijk verblijf geregeld. Een glazen potje waarbij de meester in de deksel wat gaatjes had geprikt met een spijker en hamer. Samen met de kinderen hebben we het verblijf ingericht. Wat aarde en plantjes en klaar is het huisje. Een prima tijdelijk huisje. Nu konden we met elkaar de slakken bekijken en zien hoe ze voortbewogen. Je zag een mooi slijmspoor waarop ze gleden en waarbij hun lichaam met een heleboel kleine golfjes vooruit bewoog. Grote oogjes staken ver boven hun lichaam uit om te kijken waar ze heen gingen.

quinzokids slak 3

Hoe snel is een slak eigenlijk?

In de middag zijn we met de BSO gaan onderzoeken hoe snel een slak eigenlijk is. Met de jongens hebben we snel een racebaan gemaakt. Een kleine cirkel als start en een grote cirkel er om heen als finishlijn.

Iedereen mocht een slak uitzoeken maar welke is nu het snelst. Moest je juist een grote slak uitzoeken of een kleine. Na veel overwegingen had iedereen een slak en plaatsten we deze in de start cirkel. De race kon beginnen. Alle slakken werden luid aangemoedigd en ze kropen als een speer naar de finishlijn. Sommige stopten vlak voor de lijn en gingen weer terug. Tja, hoe moedig je een slak aan?

quinzokids slak 2

Na verschillende racen en veel plezier zijn we erachter dat er niet één specifieke slak het snelst was. De ene keer won de ene en de andere keer de andere. Ze deden gewoon wat ze zelf wilden en gingen waar ze zelf heen wilden. Dat zijn ze natuurlijk gewend in de natuur omdat ze hun huisje altijd bij zich hebben en niet op tijd thuis hoeven te zijn.

Alle slakken waren winnaars en hebben als prijs weer de vrije natuur gekregen. Het was weer een leuke dag bij kinderopvang Quinzokids en we hebben allemaal, jong en oud, veel geleerd.